In anul 2010, dupa recenta integrare in Uniunea Europeana, Romania nu dispune de o imagine corespunzatoare pe plan intern ori extern. Datorita jurnalistilor avizi de exotism, preocupati de pseudo VIP-uri, de senzational si false evenimente, in media prolifereaza fotografii fara valoare artistica si documentara. Multi dintre artisti, jurnalisti, oameni de cultura sau politicieni nu se arata preocupati de evenimentele si transformarile unice prin care Romania trece in cursul acestor ani, nici de depasirea acelei imagini cliseu a unei tari a cainilor vagabonzi, a copiilor strazii si a manelelor. O mare parte dintre arhivele deja existente au fost neglijate sau deliberat distruse.
Proiectul cultural RO_ARCHIVE, initiat de arhitectul si artistul vizual Iosif Kiraly si coordonat stiintific de prof. univ. dr. Mihail Manescu sub egida Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, propune o echipa dinamica de artisti, curatori, sociologi, unii inca studenti, masteranzi sau doctoranzi. Printre acestia se numara: Raluca Nestor, Raluca Ionescu, Cosmin Moldovan, Simona Dumitriu.
Avand ca principal obiectiv de/reconstructia imaginii unei Romanii recent integrate, demersul are la baza proiectarea unei arhive culturale de texte si imagini. Unul dintre rezultate urmarite este acest site de prezentare care va oferi posibilitatea de acces online la informatiile arhivate dar si la workshop-uri, evenimente expozitionale.
RO_ARCHIVE propune un demers centrat pe modelul arhivei postmoderne si poststructuraliste. Ceea ce in acceptiune moderna semnifica o colectie de obiecte culturale conservate intru marturia trecutului identitar, devine in contemporaneitate forma de expresie artistica, factor supraordonator sau filtru al redundantei culturale. Nemaifiind limitata la conditia de recuzita a trecutului, arhiva este libera a participa la cartografierea prezentului si la fabricarea noului.
Intr-o epoca a inflatiei informatiei tautologice si a culturii tehnic arhivate, epoca situata inca sub semnul ready-made-ului, RO_ARCHIVE urmareste abordarea arhivei in stil Groys, ca masinarie de producere a viitorului, ca ultim criteriu de delimitare a artei de nonarta. Orice inovatie artistica, orice revalorizare, orice nou hotarat sa penetreze campul artei contemporane, poate obtine certificare numai odata cu acceptarea sa in arhiva.
RO_ARCHIVE este un proiect finantat de catre Consiliul National al Cercetarii in Invatamantul Superior prin programul IDEI
|